Le Tonkinois ulja za drvo

Smjernice za korištenje

letonkinois_1

Le Tonkinois nije potrebno razrjeđivati prije upotrebe. Jednostavno ga koristite ravno iz limenke. Za najbolje rezultate, nanesite više slojeva, štedljivo pomoću četke, te ostavite svaki sloj da se suši barem 24 sata. Jednom limenkom možete pokriti 20m2 obrušenog drveta, te 30m2 u predstojećim aplikacijama.

Penetracija u drvo ovisi o njegovoj poroznosti (količini ulja u drvetu, itd.). Preporučljivo je lagano brušenje nakon prvog premaza.

Lagano vlažno ili suho brušenje između premaza dovode do većeg sjaja, iako tehnički nije obavezno. Izbjegavajte nanošenje Le Tonkinois ulja kod direktne izloženosti suncu, na visokim temperaturama, te u uvjetima pojačanog vjetra ili prašine.

Le Tonkinois ulje nije osjetljivo na vlagu u zraku tijekom nanošenja. Zadovoljavajući rezultati mogu se postići čak i na nižim temperaturam, iako će se time tok ulja nešto smanjiti. Nakon upotrebe, preporučljivo je u limenku naliti tanak sloj bijelog špirita preko preostale količine ulja kako bi se produžio rok trajanja, te se spriječilo nastajanje korice. Alternativno, limenku možete postaviti i obrnuto (licem prema dolje). četke očistite bijelim špiritom, perite blagim sapunom i pažljivo isperite čistom vodom, te osušite prije sljedeće upotrebe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korištenje Le Tonkinois proizvoda na različitim drvenim površimana

Golo drvo

Drvo mora biti očišćeno od prašine i masnoće, te po mogućnosti suho. Očistite površinu s krpom navlaženom vodom. Koristite bijeli špirit za uklanjanje masnoće ili ulja. Uvijek brusite u smjeru godova, do brusnog papira gradacije 180 ili finije (po vašoj želji, suho ili vlažno brušenje) između premaza po potrebi.

Postojeći lakovi

U pravilu, bez veće promjene u tonu ili boji. Le Tonkinois ulje će se dobro vezati na temeljito pripremljeni postojeći finiš od laka ili boje. Koristite brusni papir gradacije 220. Drvo koje je prethodno tretirano voštanim proizvodima ne može se tretirati izravno, već pratite upute za “Drveni podovi i parketi”. Gdje je potrebno ukloniti postojeći lak, trebalo bi izbjegavati kemikalije, kako se ne bi umanjila učinkovitost Le Tonkinois ulja. Ako se kemikalije moraju koristiti, molimo da pomno pratite upute za korištenje.

Drveni podovi i parketi

Ukoliko je pod lakiran, potrebno je ukloniti otprilike 1mm sloja (brušenjem ili struganjem) kako bi se osiguralo dobro vezivanje. U protivnom pratite upute za “golo drvo”. Površina se treba sušiti 48 sati prije upotrebe.

Održavanje drvenih podova i parketa uz Le Tonkinois

Održavanje drvenih podova i parketa uz Le Tonkinois

Anti-korozivna svojstva na metalima

Le Tonkinois ulja imaju odlična anti-korozivna svojstva. Koristite na svim očišćenim i odmašćenim površinama, gdje su uklonjene sve slobodne čestice / oksidacija. Nanesite 4 premaza bez brušenja između premaza. Dobre rezultate je moguće postići i prskalicom. Razrjedite Le Tonkionis 10-15% sa bijelim špiritom i filtrirajte prije upotrebe. Prije zadnjeg premaza izvršite vlažno brušenje.

Posebne napomene za pomorski okoliš

Bolja mehanička zaštita može se postići nanošenjem do 8 premaza. Ovo je posebno preporučljivo za dijelove koji se nalaze u vodi. Odlične rezultate moguće je postići i kod tretiranja klinova, blokova, i sl. Le Tonkinois pruža sjajno prijanjanje obuće na palubi čak i u mokrim uvjetima.

Satinasti lak, pigment boja

Prirodni pigmenti dodaju se 50-60 grama po litri, nanošenjem prvog premaza izravno iz limenke praćenjem premaza sa pigmentom. Za satenske površine Le Tonkinois je potrebno miješati u jednakim omjerima, sa organskim otapalom Gelomat-om. Ova mješavina stvara vrlo tanak sloj, koji se nešto duže suši i proizvodi vrlo lagan sjaj.

Održavanje

Prije premazivanja, uklonite sve slobodne čestice i brusite postojeću površinu sa papirom gradacije 220. Uobičajeno je nanijeti 1-3 premaza svake tri godine kako bi se održala dobra zaštita i izgled.

Više o Le Tonkinois uljima i lakovima za drvo saznajte ovdje.

Sigsistemi.hr

Sigsistemi.hr